پخش زنده
امروز: -
با حضور علما و اندیشمندان، دارالتفسیر بزرگ علامه شیخ طبرسی در حرم رضوی افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، آیت الله سبحانی از مراجع تقلید شیعه در مراسم افتتاح دارالتفسیر علامه شیخ طبرسی گفت: هیچ کتابی بالاتر از قرآن نیست، کتابی که از نظر معانی، مطالب و قوانین دریایی است که بشر به ساحلش نخواهد رسید و باید به دنبال تربیت حافظان و مفسران قرآن به ویژه در سنین نوجوانی و جوانی باشیم.
آیت الله سبحانی افزود: کتابت مجمع البیان فی تفسیر القرآن اثر علامه شیخ طبرسی ۷ سال طول کشیده است، این کتاب به عنوان یک مرجع در تفسیر قرآن مطرح است و کتابی است که چه شیعیان و چه اهل سنت وقتی آن را میخوانند دچار تنش و دوگانگی نمیشوند.
معاون تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی هم در این مراسم گفت: اعتلای فرهنگ قرآنی و رشد معنویت در جامعه و جهان اسلام یکی از مولفههای مهم است که مقام معظم رهبری بر آن تاکید دارند.
حجت الاسلام والمسلمین حسین شریعتی نژاد افزود: رهنمودها و تأکیدات حجت الاسلام والمسلمین مروی، تولیت آستان قدس رضوی نیز مبنی بر راه اندازی مجموعه «دارالتفسیر» در بارگاه مطهر رضوی از دیگر مسائلی بود که موجب توجه و
اهتمام بیشتر اداره دارالقرآن حرم مطهر برای فعال سازی این مجموعه در محل «مقبره علامه شیخ طبرسی (ره)» در جوار بارگاه منور امام هشتم (ع) شد.
وی با بیان اینکه دارالتفسیر یکی از مهمترین کانونهای اجتماعات معنوی است، افزود: تاسیس و فعالیت بنیاد پژوهش ها، دانشگاه امام رضا (ع)، دارالقرآن کریم، اجرای برنامههای متنوع قرآنی، تولید آثار ارزشمند و احیای تفاسیر قرآنی و معارف شیعی، تربیت استادان قرآنی و راه اندازی مهدالرضا از جمله فعالیتهایی است که در راستای تعمیق فرهنگ قرآن از سوی آستان قدس رضوی انجام شده است.
شریعتی نژاد گفت: «تفسیر مجمع البیان» به عنوان یک اثر ارزشمند و گرانسنگ در جهان اسلام شناخته شده و به دستور تولیت آستان قدس رضوی عنوان این دارالتفسیر به نام «دارالتفسیر علامه شیخ طبرسی (ره)» نامگذاری شده است و پس از افتتاح، همه روزه پذیرای مخاطبان در سنین مختلف حرم مطهر امام رضا (ع) خواهد بود.
در حاشیه مراسم افتتاح دارالتفسیر شیخ طبرسی از جلد ۴۸ کتاب «المعجم فی فقه لغه القرآن» رونمایی شد.
مفسر، متکلم و فقیه شیعی، امین الاسلام ابوعلی فضل بن حسن طبرسی (درگذشت ۵۴۸ق)، از عالمان بزرگ قرن ۶ق. است که اکثر شرح حال نگاران، درباره مقام علمی و جایگاه بلند او سخن گفته اند و او را به خوبی و آراستگی ستوده اند. درباره زادگاه او اختلاف است که اهل طبرستان مازندران است یا طَبرِس، مُعرّب تَفرش، از شهرهای نزدیک قم و ساوه. در هر صورت، شخصیت علمی و فکری طبرسی در مشهد و سبزوار تکوین یافت، و در همان جا به تدریس و تعلیم و نشر افکار پرداخت و در نهایت دیده از جهان فرو بست. مدفن وی در مشهد در نزدیکی حرم امام رضا (ع) است. خیابانی که وی در آن دفن است به نام او طبرسی نام گذاری شده است.
کتاب مجمعُ البیان فی تفسیر القُرآن، از مهمترین تفاسیر قرآن کریم نوشته فضل بن حسن طبرسی (متوفای ۵۴۸ق) عالم دینی و مفسر شیعی است. این تفسیر را دانشمندان شیعه و سنی ستوده و از آن به عنوان یکی از منابع قدیم تفسیری یاد کرده اند.
این تفسیر شامل مباحثی چون: قرائت، اعراب، لغات، بیان مشکلات، ذکر موارد معانی و بیان، شأن نزول آیات، اخبار وارده در آیات و شرح و تبیین قصص و حکایات است. گفته شده طبرسی از نادر مفسران شیعی است که به علم مناسبات توجه کرده است.